Азаров розповів про несправедливість щодо єдиного соцвнеску

Середа, 26 червня 2013, 10:57

Уряд хоче усунути соціальну несправедливість щодо сплати єдиного соцвнеску пенсіонерами-підприємцями на спрощеній системі оподаткування.

Про це заявив на засіданні уряду прем’єр-міністр Микола Азаров.

"У блоці "соціальних питань", які уряд продовжує розробляти на доручення президента, будуть розглянуті зміни до законодавства, які усунуть соціальну несправедливість щодо сплати єдиного соцвнеску пенсіонерами-підприємцями на спрощеній системі оподаткування", - заявив Азаров.

За його словами, зараз особа, яка є підприємцем та одержує пенсію за віком відповідно до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", при досягненні пенсійного віку звільняється від сплати єдиного внеску.

"Підприємець - колишній військовослужбовець, який одержує пенсію за вислугу років, при досягненні пенсійного віку не звільняється від сплати єдиного внеску. Тому пропонується внести зміни до закону, за якими всі фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску, якщо вони досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію, соціальну допомогу або є інвалідами", - зазначив прем’єр.

Як повідомлялося, зараз, згідно із законодавством, від сплати ЄСВ звільнені підприємці-інваліди та пенсіонери за віком.

За оцінками Мінсоцполітики, кількість таких підприємців перевищує 164 тисяч. Вони можуть платити внесок на добровільній основі. В останню категорію потрапляють пенсіонери, які отримують пенсійні виплати за вислугу років (чорнобильці, військовослужбовці, працівники зі складними умовами праці).

Тому в Мінсоцполітики запропонували обмеження: поширювати пільгу з ЄСВ лише при досягненні такими підприємцями пенсійного віку - 60 років.