Незабаром українці не платитимуть за воду у курятині

Вівторок, 25 червня 2013, 12:50

З 1 липня 2014 року вступає в дію новий стандарт з утримання вологи в птиці - незабаром українці не платитимуть за воду у курятині.

Про це повідомляють у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, передають "Українські новини".

Як зазначається, масова частка вологи, що виділяється при розморожуванні, повинна становити 4%.

Дотримання показника вмісту вологи в птиці є обов'язковим для країн ЄС.Тому таке нормативне нововведення дозволить українським птахівникам значно збільшити свою присутність на ринку ЄС.

Інститут птахівництва Національної академії аграрних наук на замовлення Мінагропроду розробив новий національний стандарт. Згідно з ним, показник масової частки вологи, що виділяється при розморожуванні м'яса, має становити 4%. Вступить в дію новий стандарт з 1 липня 2014 року.

Показник вмісту вологи в птиці в ЄС визначається залежно від способу охолодження.

Зокрема, для повітряного охолодження - 1,5%, для повітряно-водного - 3,3%, для водного - 5,1%. Що стосується стандартів РФ, то цей показник дорівнює 4% для водного охолодження.

Тому новий стандарт, який відповідає вимогам як Європи, так і Росії, дозволить збільшити експорт української продукції птахівництва.

Також посиленню присутності на іноземних ринках сприятиме те, що показник вологи при розморожуванні може визначатися договором-контрактом з країною-імпортером.

Як раніше зазначав міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, продукція вітчизняного птахівництва стане більш конкурентоспроможною на зовнішньому ринку, коли в Україні буде встановлено єдиний показник вмісту вологи.

Крім того, нормування вмісту вологи допоможе захистити українського споживача від м'яса з підвищеним її рівнем - вітчизняного і імпортного.