МВФ припинить виплати допомоги Греції

П'ятниця, 21 червня 2013, 10:38

МВФ готується призупинити виплати допомоги Греції вже до кінця наступного місяця, якщо лідери єврозони не зможуть закрити фінрозрив у розмірі 3-4 млрд євро, який утворився в програмі порятунку Греції в загальному обсязі в 172 млрд євро.

Про це пишуть "Вести економіка" з посиланням на The Financial Times.

Як повідомляється, розрив з'явився після того, як центральні банки єврозони відмовилися пролонгувати грецькі облігації, які знаходяться на їх рахунках. При цьому виконання програми приватизації відстає від графіка.

Посадові особи, що приймають участь у переговорах, підкреслили, що, на відміну від попередніх складнощів з виділенням допомоги, вина лежить не на Афінах, а на інших країнах єврозони.

Вони також заявили, що затримки у приватизації пов'язані з "зовнішнім тиском".

Хоча Єврогрупа і Греція намагаються завершити переговори вже в наступному місяці, що дозволить уникнути кризи, не виключена поява нової програми порятунку країни вже в цьому році.

Справа в тому, що МВФ буде фінансувати програму порятунку Греції тільки до кінця липня 2014 року, а цього терміну недостатньо.

Альтернативним тимчасовим рішенням проблеми може стати відстрочка погашення боргів Греції.

Крім цього, Афіни можуть продавати більше короткострокових облігацій, але кредитори прагнули скоротити обсяги такого боргу.