Apple опублікувала дані про запити спецслужб

Понеділок, 17 червня 2013, 16:32

Компанія Apple, слідом за Microsoft і Facebook, опублікувала статистику за запитами спецслужб США щодо акаунтів своїх користувачів.

Про це йдеться у повідомленні Apple, передає "Прайм".

Повідомлення Apple опубліковано на тлі скандалу, що розгорівся в США після інциденту, коли американець Едвард Сноуден розкрив газетам Washington Post і Guardian існування програми PRISM, яка дозволяє отримувати прямий доступ до серверів Google, Facebook, Microsoft та інших компаній.

За даними газет, спецслужби витягують з серверів аудіо, відео, фотографії, повідомлення електронної пошти. Однак самі компанії інформацію про надання спецслужбам США прямого доступу до серверів спростовують.

"Ми не надаємо жодній урядовій структурі прямого доступу до наших серверів - вони повинні спочатку отримати припис суду", - говорять в компанії.

За словами представників Apple, вони вперше почули про існування програми PRISM, коли ЗМІ звернулися до них з відповідним питанням 6 червня 2013 року.

Крім того, відзначають в Apple, деякі дані - розмови по iMessage і FaceTime, інформацію про місцезнаходження користувача або запити до Siri - неможливо розкрити чисто технічно, оскільки компанія їх не зберігає.

"З 1 грудня 2012 року по 31 травня 2013 року Apple отримала близько 4-5 тисяч запитів на розкриття даних користувача від правоохоронних органів. У них містилися вимоги розкрити дані 9-10 тис акаунтів або пристроїв користувачів", - пише Apple.

Запити виходили від федеральної влади і влади окремих штатів, були пов'язані з кримінальними розслідуваннями і питаннями національної безпеки.

Нагадаємо, компанія Facebook за піврічний період, що завершився 31 грудня 2012 року, отримала від представників влади США різних рівнів від 9 до 10 тисяч запитів стосовно даних 18-19 тисяч акаунтів.