Путін вважає економіку Європи неефективною

П'ятниця, 14 червня 2013, 12:56

Ключ до нинішніх проблем в європейській економіці не соціальна політика, а її неефективність.

Про це заявив президент Росії Володимир Путін, передають "Ведомости".

На його думку, європейські країни зіткнулися з наслідками життя не за коштами, втратою контролю над загальним станом економіки та структурними перекосами.

"До того ж, у багатьох європейських країнах пишним цвітом розквітло утриманство, де часто не працювати - набагато вигідніше, ніж працювати, - зазначив Путін. - Воно загрожує не тільки економіці, а й моральним засадам суспільства. Адже не секрет, що багато громадян менш розвинених держав приїжджають до Європи спеціально для того, щоб "сісти" на соціальну допомогу, як це називають у Німеччині. Для Росії такий підхід неприйнятний".

Разом з тим Путін вважає, що "ховати" європейську соціальну модель поки рано. Зараз, за ​​його словами, провідні європейські країни проводять структурні реформи, щоб підвищити конкурентоспроможність своїх економік, борються з безробіттям, а їх підхід до бюджетної дисципліни стає більш гнучким за рахунок посилення координації бюджетної та економічної політики.

Також президент не погодився з думкою, що необхідно робити вибір: соціальна чи економічно конкурентоспроможна держава. Він вважає, що пов'язувати економічну ефективність держави з відмовою від взятих соцзобов'язань некоректно.

"Адже турбота про населення, його соціальний захист - одна з найважливіших функцій держави, - вважає Путін. - І можлива відмова від неї поставить під загрозу саме існування інституту держави як такого".

Він пояснив, що якщо населення не буде довіряти державі, не можна буде говорити про стійке економічне зростання.