Туреччина застосувала до України торгові санкції

П'ятниця, 14 червня 2013, 09:39

Туреччина стала першою країною-членом Світової організації торгівлі (СОТ), яка застосувала до України торгові санкції.

Україна зіткнулася з першими заходами з боку іноземних торгових партнерів, викликаними введенням спецмит на імпорт автомобілів, пише "Комерсант-Україна".

Анкара оцінила збиток від дискримінації турецького автопрому в 6,2 млн доларів і вирішила компенсувати цю суму шляхом введення мит на імпорт волоських горіхів з України.

Турецька делегація у відповідності зі ст. 12.5 угоди про гарантії зареєструвала 12 червня 2013 року у раді з торгівлі товарами СОТ повідомлення про призупинення поступок та інших зобов'язань, що вказуються в ст. 8.2 угоди.

Ці дії стали реакцією на введення Україною з 13 квітня 2013 року трирічного спеціального мита на імпорт легкових автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л (6,46%) і 1,5-2,2 л (12,95%).

У відповідь Туреччина прийняла рішення підвищити мита на імпорт з України волоських горіхів на 23%.

Відповідно до принципу СОТ це означає, що рішення Туреччини набуде чинності через 30 днів після подачі заяви до секретаріату СОТ.

Таким чином, вже з 12 липня 2013 року турецькі митники можуть стягувати при ввезенні горіхів мито в розмірі 43,2%.

Незважаючи на невеликий збиток для України, такі санкції, застосовані за правилами Світової організації торгівлі, можуть стати прецедентом для інших країн, в першу чергу для держав ЄС та Японії.