Прокуратура звинуватила "АероСвіт" у шахрайстві з фінансами

Четвер, 13 червня 2013, 13:24

Авіакомпанія "Аеросвіт" порушила вимоги wивільного та pемельного кодексів, а також закону "Про іпотеку".

Про це свідчить перевірка прокуратура Київської області, повідомляє прес-служба відомства.

"Зокрема, встановлено, що в кінці 2012 року частину майна авіакомпанії передано в заставу одному з банків на підставі договору іпотеки. При цьому, земельна ділянка, площею 7,344 га, розміщена в межах аеропорту "Бориспіль", яка є предметом іпотеки, перебуває на праві постійного користування в ДП "МА "Бориспіль" та перебуває у державній власності", - йдеться у повідомленні.

В прокуратурі зазначили, що відповідно до ч. 1 ст. 5 закону "Про іпотеку" предметом іпотеки може бути лише майно, яке перебуває у власності іпотекодавця. Зважаючи на вказану норму закону службові особи ПрАТ "Авіакомпанія "Аеросвіт" надали іпотекодержателю завідомо неправдиву інформацію щодо перебування у власності зазначеної вище земельної ділянки.

За результатами перевірки прокуратурою області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 222 КК України, тобто шахрайство з фінансовими ресурсами.

Хід досудового розслідування кримінального провадження прокуратурою області взято на контроль.

Нагадаємо, авіакомпанія "АероСвіт" у грудні 2012 року звернулася до суду з заявою про порушення справи щодо банкрутство. 29 грудня 2012 року господарський суд Київської області, розглянувши заяву "АероСвіту", виніс ухвалу про початок провадження у справі про банкрутство авіакомпанії, ввів процедуру розпорядження її майном, а також мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Разом з тим 21 січня 2013 Київський апеляційний господарський суд прийняв до провадження апеляційну скаргу Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області про скасування ухвали Госпсуду Київської області про порушення справи про банкрутство авіакомпанії "АероСвіт".

5 лютого Київський апеляційний господарський суд розглянув на своєму засіданні скаргу відносно ухвали місцевого господарського суду, оскарження якої в апеляційному порядку не передбачено.

Суд задовольнив прохання Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області, припинивши провадження у справі про банкрутство авіакомпанії "АероСвіт". Одночасно були скасовані процедура розпорядження майном авіакомпанії і мораторій на задоволення вимог кредиторів.