Королівська родина із Саудівської Аравії купила агрокомпанію в Україні

Понеділок, 10 червня 2013, 08:57

Компанія United Farmers Holding Company, акціонером якої є уряд Саудівської Аравії і члени королівської сім'ї, купує великого сільгоспвиробника Continental Farmers Group з активами в Україні та Польщі.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, у п'ятницю Антимонопольний комітет дозволив компанії United Farmers Holding Company (UFHC) з корінням із Саудівської Аравії придбати Continental Farmers Group (CFG).

"Остання є публічною сільськогосподарською компанією, акції якої котируються на Лондонській фондовій біржі. Основні активи CFG розташовані у Львівській області, де вона орендує 33 тис га і має потужності зі зберігання 24 тис тонн зернових і 30 тис тонн картоплі. Крім цього, в Польщі компанія володіє 1,6 тис га землі і ще 1,1 тис га орендує, а також має елеватор на 12 тис тонн і склад на 12 тис тонн продукції", - пише видання.

Згідно з повідомленням CFG на Лондонській фондовій біржі, 16 травня власники 77,5% акцій компанії вже схвалили пропозицію про поглинання з боку UFHC. Остання була створена в березні цього року консорціумом Saudi Agricultural and Livestock Investment Co. (SALIC), Saudi Grains and Fodder Holding (SGAF) і Almarai Company - компаніями, акціонерами яких виступають або уряд Саудівської Аравії, або члени королівської родини країни.

Створена в 2011 році SALIC займається забезпеченням в першу чергу продовольством населення країни. SGAF заснована в 2006 році і з того часу інвестує в різні галузі промисловості, сільське господарство та нерухомість. Almarai Company працює на ринку з 1997 року і спеціалізується на виробництві молока і молочних продуктів, соків, хлібобулочних виробів та м'яса птиці.

Сума угоди становить 58,2-61,5 млн фунтів стерлінгів (88,5-93,5 млн доларів) залежно від терміну викупу акцій CFG, випливає з повідомлення.

Як пише видання, на момент оферти, наприкінці березня, компанія була оцінена з премією в 50% до ринкової ціни її акцій на біржі.

"Стратегія UFHC полягає у здійсненні довгострокових інвестицій в сільськогосподарський сектор, головною метою яких є розвиток стабільних джерел їжі, зерна і корму в глобальних масштабах", - пояснив директор UFHC Халід аль Малай високу оцінку сільгоспкомпанії.

У свою чергу глава CFG Ніколас Паркер заявив, що пропозиція UFHC являє собою привабливу вартість акцій.

"Для CFG це дасть можливість доступу до стабільного капіталу, а також до тих знань і досвіду, якими володіють члени консорціуму на міжнародному сільськогосподарському рівні", - зазначив він.

Виходячи з оголошеної суми угоди, UFHC заплатить близько 3 тисячі доларів за гектар.

Як повідомляється, інтерес саудівських інвесторів до України невипадковий.

"В останні роки 50-60% поставок ячменю до Саудівської Аравії забезпечує саме Україна. Ми постачаємо туди інші зернові та продукти тваринництва", - каже президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.