Зона торгівлі з ЄС заощадить для експортерів сотні мільйонів

Середа, 8 травня 2013, 15:24

Українські експортери щороку заощаджуватимуть 487 млн євро від зниження імпортних мит у зоні вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС.

У рамках зони вільної торгівлі Україна та ЄС скасують відповідно 99,1% і 98,1% торгівельних мит, які нині діють між двома сторонами, передає "Тиждень.ua" з посиланням на повідомлення Єврокомісії.

"Переважна більшість імпортних та експортних митних зборів на товари будуть зняті, як тільки угода про асоціацію набуде чинності. В цілому, Україна та ЄС знімуть відповідно 99,1% і 98,1% існуючих торговельних мит", - йдеться в угоді про асоціацію України з ЄС.

В звіті зазначається, що в групі непродовольчих товарів календар лібералізації передбачає негайне усунення наявних тарифів на більшість виробів, за винятками декількох груп, зокрема автомобілів, для яких буде введений митний перехідний період.

Також експортні мита будуть заборонені з першого дня, з деякими тимчасовими винятками для України щодо сільськогосподарських і металевих виробів.

Згідно з даними Єврокомісії, українські експортери в ЗВТ заощадять 487 млн євро на рік за рахунок зниження імпортних мит ЄС. Разом з тим Україна недоотримає приблизно 391 млн доларів, знявши мита на імпорт з ЄС.

На переконання Єврокомісії, українській аграрний сектор отримає найбільше від скорочення мит: загалом до 383 млн євро на рік.

Як повідомлялося, нещодавно аграрний мінстр Микола Присяжнюк заявив, що протягом першого кварталу 2013 року товарообіг між Україною та країнами ЄС збільшився на 46% і сягнув 2,5 мільярда доларів.