У "Нафтогазі" кажуть, що "вишка Бойка" окупиться в 2014 році

П'ятниця, 31 травня 2013, 11:36

У 2014 році економічна ефективність СПБУ "Петро Годованець" перевищить його вартість у 400 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз України".

"До кінця 2013 року обсяг додаткового видобутку завдяки роботі СПБУ "Петро Годованець" повинен становити 500 млн куб. м., а до кінця 2014 року - 1 млрд 500 млн кубометрів", - сказано у повідомленні.

За даними компанії, ці обсяги дозволять скоротити постачання імпортного газу на суму понад 200 млн доларів і 600 млн доларів відповідно.

"Таким чином, у 2014 році, через два роки після початку роботи, як і було заплановано, економічна ефективність СПБУ "Петро Годованець" перевищить його вартість у 400 млн доларів", - повідомили у "Нафтогазі".

За словами заступника голови правління "Нафтогазу" Валерія Ясюка, саме 2013 рік покаже дійсну роль СПБУ "Петро Годованець" у збільшенні видобутку газу на шельфі Чорного моря.

Нагадаємо, перша з двох придбаних "Чорноморнафтогазом" СПБУ – "Петро Годованець" - названа на честь піонера нафтогазорозвідки на шельфі Чорного моря Петра Петровича Годованця, який брав участь у відкритті всіх великих родовищ на чорноморському і азовському шельфі.

Як відомо, бурові установки, закуплені "Чорноморнафтогазом" також називають "вишками Бойка" на честь колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка (нині віце-прем`єр).

Це словосполучення є одним із символів тендерної корупції в Україні.

У 2011 році "Чорноморнафтогаз" на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною 400 млн доларів кожна.

У першому тендері "Чорноморнафтогазу" взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки (400 млн доларів) виявилася на 150 млн доларів вищою, ніж у виробника.

У другому тендері взяли участь три посередники.

ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої установки також коливається близько 200 млн доларів. Натомість переможцем виявилася "Ризька судноверф" із ціною близько 400 млн доларів.