Думка експерта: Зростання держборгу до кінця року прискориться

Вівторок, 28 травня 2013, 13:59

Збільшення держборгу у квітні обумовлено зростанням зовнішніх зобов'язань, а саме розміщенням 10-річних суверенних єврооблігацій на суму 1,25 млрд доларів.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"Оскільки квітневі дані, по всій видимості, не враховують планове погашення за кредитом МВФ в сумі 0,4 млрд доларів, яке мало бути здійснене 30 квітня, загальний обсяг зовнішніх зобов'язань зріс на 3,3% м/м до 39 млрд доларів ( +5,7% р / р) на кінець квітня", - зазначила експерт.

За її словами, на внутрішньому ринку уряд розмістив гривневі ОВДП на суму 8,6 млрд гривень (1,1 млрд доларів), виплативши 4,2 млрд гривень (0,5 млрд доларів).

Таким чином, загальний внутрішній борг також збільшився (на +1,9% м/м або +26% р/р) і становив 30 млрд доларів.

Експерт зазначила, що з урахуванням вищезазначеного платежу МВФ запланованого на 30 квітня, до кінця поточного місяця уряд і НБУ повинні виплатити Фонду 1,3 млрд доларів.

Таким чином, за відсутності нових великих запозичень до кінця травня, держборг за результатами цього місяця може скоротитися.

"Однак враховуючи істотну потребу уряду у фінансуванні дефіциту сектору держуправління (6,5 млрд доларів у відповідності з нашим прогнозом), а також плановане надання держгарантій на суму 6,3 млрд доларів (50 млрд гривень) цього року, ми очікуємо подальше прискорення темпів зростання держборгу", - розповіла Білан.

На тлі очікуваних повільних темпів зростання економіки і низького за історичними мірками рівня інфляції, співвідношення держборгу до ВВП за результатами цього року може перевищити позначку 40%.

Нагадаємо, держборг виріс у квітні до 69 млрд доларів, що становить 37% прогнозного ВВП на 2013 рік.