Пiнчук подав позов проти Коломойського i Боголюбова

Неділя, 19 травня 2013, 10:34

Вiктор Пiнчук у березнi 2013 року подав позов до Високого суду правосуддя в Лондонi проти Геннадiя Боголюбова та Iгоря Коломойського.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на британську газету The Times.

У рамках заявленого позову Пiнчук просить суд визнати, що вiдповiдачi тримають акцiї КЗРК (Криворiзький залiзорудний комбінат) в довiрчому управлiннi на його користь i вимагає вiд них передати йому цi акцiї, а також компенсувати збитки, завданi в результатi невиконання вiдповiдачами контрактних зобов'язань i зобов'язань довiрчого управлiння щодо акцiй КЗРК.

Згiдно із оприлюдненими даними, в березнi 2005 року Пiнчук заплатив відповідачам 143 млн доларів за придбання компанiї Alcross Commercial Limited (Британськi Вiргiнськi о-ви), яка володiла, за твердженням вiдповiдачiв, КЗРК, однак Alcross виявилася компанiєю з нульовим балансом i без активiв.

Перед цим пiдконтрольна вiдповiдачам компанiя "Солайм", яка купила КЗРК пiд час приватизацiї завдяки наявності в неї прiоритетного права, забезпечила передання пiдприємства в управлiння представникам Пiнчука восени 2004 року.

Однак у березнi 2005 року особи, якi, як видається позивачевi, дiяли за дорученням вiдповiдачiв, здiйснили силове захоплення КЗРК i взяли пiдприємство пiд свiй контроль, а сам актив так i не було передано.

Позивач зазначає, що з 2005 року вiдповiдачi неодноразово пiдтверджували намiр передати йому КЗРК, але кожного разу не виконували своїх зобов'язань.

Згiдно з наявними даними, позовнi вимоги обумовленi пiдсумками зустрiч 4 вересня 2006 року, на якiй вiдповiдачi пiдтвердили, що акцiї КЗРК перебувають в їхньому довiрчому управлiннi на користь Пiнчука i взяли на себе зобов'язання передати їх йому.

Однак, як стало вiдомо, вони продали 50% КЗРК Рiнату Ахметову в 2007 роцi.

Всi спроби протягом останнiх рокiв вирiшити справу мирним шляхом не мали успiху, тому Пiнчук подав позов до Високого суду Лондона (де проживає Боголюбов, тодi як Коломойський проживає в Женевi).

Згiдно із оприлюдненими даними, жодних претензiй до Ахметова в позовi не висувається, пише газета.