Прокуратура перевірить, чи нагріла влада руки на "італійських каштанах"

П'ятниця, 17 травня 2013, 18:52

Прокуратура Києва розпочала перевірку з приводу закупівлі каштанів, висаджених на Хрещатику.

Відповідні запити направлені до комунального об’єднання "Київзеленбуд" та Головної державної фітосанітарної інспекції в Києві, повідомляє прес-служба прокуратури Києва. 

В ході перевірки витребувано тендерну документацію на закупівлю саджанців, висаджених на Хрещатику.

Крім того, фахівцям фітосанітарної інспекції дано доручення перевірити дерева на наявність хвороб та встановити, чи відповідає висаджені каштані сорту, прописаному в договорах.

Як відомо, у квітні на Хрещатику висадили саджанці м'ясочервоних каштанів "Бріоті", привезені з Північної Італії. Висадкою особисто займалися голова КМДА Олександр Попов і секретар Київради Галина Герега.

Усього, за заявами влади, висадили 289 каштанів, 115 з яких – "подарунок, котрий зробили місту спонсори – компанія UDP". Кожен зі 115 подарованих каштанів обійшовся спонсорам у 6 тисяч гривень. Тобто в цілому за них заплатили майже 700 тисяч гривень.

Зеленбудівці запевяли, що молоді дерева – представники найвитривалішого сорту каштанів у світі. Вони не бояться молі та стійкі до захворювань.

Втім пізніше каштани розцвіли білим, а не червоним кольором, а екологи заявили, що вони є звичайними кінськими каштанами, які коштують значно дешевше (один саджанець – близько 70 грн) і хворіють.

"Більша половина дерев – напівмертві. Характерна ознака – підсихаючі листки, що крутяться та практично не ростуть. Насправді саджанці заражені міллю та вже не перший рік хворіють. Термін життя таких дерев-кілька років максимум" – заявив активіст Національного екологічного центру України Олександр Соколенко.

Українська правда