Світова економіка втратила 2,5 трильйона доларів від стихійних лих

Четвер, 16 травня 2013, 13:02

Економічні втрати від стихійних лих з 2000 року склали близько 2,5 трлн доларів, що на 50% вище від попередніх міжнародних оцінок.

Про це свідчать дані ООН, пишуть "Вести економіка".

Як повідомляється, втрати від землетрусів і циклонічних вітрів становитимуть 180 млрд доларів на рік.

В ООН відзначають, що економічні втрати від повеней, землетрусів та посухи будуть рости, якщо компанії не будуть вживати заходів для зниження збитку.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун сказав, що поточна ситуація наочно демонструє, що "економічний збиток від лих знаходиться поза контролем" і може бути зменшений тільки в партнерстві з приватним сектором.

"Наші дані свідчать про те, що прямі збитки від повеней, землетрусів та посухи були недооцінені як мінімум на 50%, - сказав Пан Гі Мун.

За його словами, в цьому столітті прямий збиток від лих становить не менше 2,5 трлн доларів.

За словами Муна, протягом довгого часу інвестори орієнтувалися на короткостроковий прибуток, у той час як орієнтація на стійкість і опірність стихійним лихам у довгостроковій перспективі набагато більш приваблива і може заощадити мільйони доларів.

"У найближчі роки трильйони доларів будуть інвестовані в регіони, які наражаються на небезпеку", - сказав глава ООН.

Мун зазначив, що якщо ці інвестиції не будуть враховувати природні небезпеки і вразливості, то ризики будуть зростати.

У доповіді наголошується, що зростаюча глобалізація, спроби зниження витрат і збільшення продуктивності призводять до того, що бізнес ведеться в потенційно небезпечних місцях практично без урахування наслідків для світових ланцюжків постачань.

За прогнозом ООН, середні втрати від землетрусів і циклонічних вітрів протягом цього століття становитимуть близько 180 млрд доларів на рік, але ця цифра не враховує збиток від повеней, зсувів, пожеж і ураганів.