Темник хоче позичити за кордоном 15 мільярдів на ЖКГ

Понеділок, 13 травня 2013, 19:24

Мінрегіон має намір залучити близько 15 млрд гривень у міжнародних фінансових організацій на реконструкцію і модернізацію об'єктів ЖКГ.

Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник на брифінгу, передає "УНІАН".

За його словами, міністерство провело переговори з рядом міжнародних фінансових установ про можливість залучення коштів на розвиток ЖКГ.

Темник нагадав, що цього року планується завершити проект Світового банку "Розвиток міської інфраструктури" на суму 140 млн доларів.

"Ми відпрацювали близько 2 тисяч проектів, які ми запропонували для продовження співпраці зі Світовим банком. Вони планують продовжити нам реалізацію наступного проекту. Він називатиметься "Розвиток міської інфраструктури-2" і буде спрямований на водопостачання та водовідведення, тверді побутові відходи. Також вони запропонували нам проект з теплопостачання, де планується залучити близько 300 млн доларів", - сказав міністр.

Крім того, відпрацьовується проект спільно з Європейським інвестиційним банком щодо водопостачання, водовідведення, теплопостачання, енергоефективності громадських будівель, твердих побутових відходіві і вуличному освітленню.

За словами Темника, Європейський банк реконструкції та розвитку запропонував до реалізації проект з водопостачання та водовідведення.

"Всього ми вже напрацювали пропозицій про можливість залучення коштів близько 15 млрд гривень. Це кошти, які, в тому числі, планується залучати під державні гарантії", - повідомив міністр.

Він уточнив, що схема повернення інвестицій передбачає, що кошти від економії енергоресурсів при незмінних тарифах внаслідок реконструкції та модернізації об'єктів ЖКГ будуть накопичуватися на спеціальних рахунках, з яких будуть повертатися інвесторам. Залишок коштів буде спрямовуватися на реінвестування.