Думка експерта: В Україні існують надмірно суворі санкції за порушення митних правил

Субота, 6 квітня 2013, 12:58

Санкції за порушення митних правил можна назвати надмірно суворими.

Про це заявив співголова комітету з питань митної політики Американської торгової палати, старший менеджер PricewaterhouseCoopers в Україні Ігор Даньков, розповідаючи про перші результати декриміналізації контрабанди.

Він нагадав, що наприкінці 2011 року до Кримінального та Митного кодексів були внесені зміни, пов'язані з декриміналізацією так званої (товарної контрабанди).

"Відтоді, незаконне переміщення товарів, які не вилучені з цивільного обігу, не тягне за собою кримінальної відповідальності", - сказав експерт.

Він зазначив, що за інформацією Держмитслужби, впродовж 2012 року митними органами та судами накладено штрафів за порушення митних правил на суму 122,6 млн гривень, а до бюджету з цієї суми надійшло лише 21,02 млн гривень (тобто, 17% від загальної суми штрафів).

"Однією з причин цього могло б бути те, що ці санкції накладаються на громадянина – фізособу (наприклад, на водія, директора або декларанта підприємства), а не на підприємство, яке власне і переміщує товари", - пояснив Даньков.

Він відмітив, що фізособи дуже часто не в змозі сплатити багатомільйонний штраф, що накладається судом або митним органом.

"Тому санкції за порушення митних правил, встановлені Митним кодексом, можна назвати надмірно суворими. У різних країнах світу розмір відповідальності за порушення митних правил суттєво відрізняється", - повідомив фахівець.

За його словами, у США, де санкції є доволі суворими, у разі умисного вчинення митного шахрайства накладається штраф у розмірі, що не перевищує вартість незаконно переміщуваних товарів.

"Маємо зробити висновок, що суворі санкції за вчинення правопорушень повинні виконувати саме превентивну функцію, тобто застерігати підприємства від сумнівних зовнішньоекономічних операцій під загрозою невідворотної відповідальності", - сказав Даньков.

На його думку, у тих випадках, коли порушення митних правил вчиняються при переміщенні товарів підприємствами, стягнення повинно накладатися саме на таке підприємство як на юридичну особу.