Азарову запропонували варіанти підвищення мінімальної зарплати

Четвер, 25 квітня 2013, 09:01

Почалися щорічні переговори Федерації роботодавців, Федерації профспілок і уряду щодо графіка підвищення мінімальної зарплати в 2014 році.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з Бюджетним кодексом, графік підвищення мінімальних соціальних стандартів має бути готовий до 1 серпня, оскільки ці показники використовуються при формуванні проекту бюджету на наступний рік.

Поки своє бачення у Мінсоцполітики передали лише федерації. Уряд свої пропозиції по зарплаті не розголошує, пише видання.

За словами директора департаменту розвитку соціального страхування ФРУ Юрія Кузового, федерація пропонує зберегти в 2014 році практику дворазового підвищення мінімальної зарплати (МЗ).

Проте, переглядати її yе 1 січня і 1 грудня, як в 2013 році (на кінець року складе 1,218 тис гривень), а з 1 квітня (до 1,240 тис гривень) і 1 жовтня (1,272 тис гривень).

"Це орієнтовно буде відповідати індексу зростання цін в 5,5%", - говорить Кузовий.

За його словами, піднімати зарплату в січні нелогічно, тому що вона виросте в грудні 2013 року.

"А I квартал слабкий з точки зору економічної активності. Можливості підвищення потрібно вишукувати в майбутніх періодах. Оскільки влітку ціни падають, друге підвищення потрібно проводити в кінці року", - зазначив Кузовий.

Як пише видання, у ФПУ пропонують середній розмір МЗ на рівні 1,457 тис гривень.

За їх версією, підвищення має відбуватися в січні (1,364 тис гривень), квітні (1,419 тис гривень) та жовтні (до 1,625 тис гривень, або на 33,4%).

Зв'язатися з заступником голови ФПУ Сергієм Кондрюком, який представив уряду прогнози ФПУ, не вдалося. Від оприлюднення своєї позиції утрималися лише в уряді.

Кузовий припускає, що вона стане зрозуміла після прийняття парламентом "Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік" із закладеною інфляцією в 8,3%.

Як відомо, за даними Держстату, реальна зарплата в Україні в лютому 2013 року збільшилася на 1,5% порівняно з січнем цього ж року, а в порівнянні з лютого 2012 року зросла на 8,7%.