Закупівельні ціни на молоко зросли на 18%

Вівторок, 23 квітня 2013, 13:58

Станом на 22 квітня закупівельні ціни на молоко у господарствах населення зросли на 18% порівняно з минулим роком.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба.

Так, за оперативною інформацією з регіонів, середня закупівельна ціна на молоко від господарств населення становить 2,554 тис гривні за тонну, що на 18% вище, порівняно з цією датою минулого року. А від сільськогосподарських підприємств молоко закуповується в середньому за ціною 3629 гривень за тонну, що вище на 11%.

"Адміністративне регулювання закупівельних цін на молоко є лише тимчасовим заходом. Тому, аби отримати економічно обґрунтовану ціну на молоко, селяни мають підвищити його товарність, а також знайти оптимальні шляхи збуту. Досягти цього можна за рахунок розвитку сімейних ферм з використанням сучасних технологій, а також об’єднання в кооперативи, які сприятимуть реалізації виробленої продукції без посередників", - наголосив Присяжнюк.

Водночас, очільник відомства зазначив, що у сільгосппідприємствах ціни зросли на 11% та становлять 3,6 гривні за літр.

Найвищі закупівельні ціни на молоко першого ґатунку сільськогосподарських підприємств спостерігаються у Донецькій області (4,010 тис гривень за тонну), Луганській (4 тис гривень за тонну), Харківській (4,1 тис гривень за тонну), найнижчі - у Запорізькій області - 3,360 тис гривень за тонну.

Молоко другого ґатунку у населення закуповується за найвищою ціною в АР Крим (3,25 тис гривень за тонну), Донецькій (3 тис гривень за тонну) та Херсонській областях (3,116 тис гривень за тонну).