Держпідтримка аграріїв містить корупційну складову - експерт

Вівторок, 2 квітня 2013, 12:13

Більшість з програм держпідтримки сільгоспвиробництва в Україні були неефективними і містили велику корупційну складову.

Про це заявив президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямс, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"Ми не рекомендуємо надавати більше держпідтримки для сільгоспвиробництва", - сказав він.

На думку Вільямса, програми держпідтримки не допомогли аграріям.

"Високі банківські відсотки за кредитами і фактична неможливість використання землі як застави під кредити, як це робиться в більшості розвинених країн, теж уповільнюють темпи зростання сільського господарства. Уряду потрібно позбутися бар'єрів, що не дозволяють економіці стати ринковою", - зазначив президент Американсько-української ділової ради.

Вільямс вважає, що держава не повинна втручатися в експортний ринок.

"Не повинні вводитися експортні квоти на зерно, різноманітні обмеження, створюватися державні корпорації, які потім виявляються єдиними, хто отримує ці квоти. Незважаючи на те, що ситуація все-таки потроху поліпшується, щороку нам доводиться домовлятися з урядом по-новому", - сказав Вільямс.

За його словами, в Україні достатньо виробляється зерна, щоб забезпечити продовольчу безпеку і не обмежувати його експорт.

Як відомо, Американсько-українська ділова рада - приватна неприбуткова професійна асоціація, що представляє інтереси американських компаній, які працюють в Україні, та українських компаній, які активні на ринках США.