У Китаї закінчився період бурхливого економічного зростання

Середа, 17 квітня 2013, 17:48

Національне бюро статистики Китаю 15 квітня 2013 року опублікувало дані про зростання ВВП країни в I кварталі 2013 року, що становило лише 7,7% проти 7,9% в IV кварталі 2012 року.

Слабкі показники спровокували значне падіння цін на сировинні товари і котирування акцій по всьому світу, пишуть "Ведомости".

Тим часом до нинішнього десятиліття темпи зростання ВВП перевищували 10% на рік.

Бурхливе економічне зростання, що тривало три десятиліття, дозволило країні стати другою за величиною економікою світу, а з 2000 року призвело до зростання цін на сировину на сотні відсотків.

Уповільнення зростання китайської економіки торкнеться компаній по всьому світу, особливо сильний негативний вплив відчують на собі експортери сировини, які за останні 10 років звикли покладатися на постійне зростання попиту з боку Китаю.

"Для експортерів сировини з таких регіонів, як Австралія, Латинська Америка та Африка, це дуже погані новини. На ринок йдуть значні обсяги поставок, заплановані виходячи з розрахунків, що китайська економіка завжди буде зростати швидше 9% на рік", - цитує Financial Times Фредеріка Нойманна, співкерівника азіатського напрямку економічних досліджень HSBC.

Уповільнення темпів зростання також змусить компанії, що працюють в Китаї, переглядати бізнес-моделі, найчастіше орієнтовані на високий рівень запозичень і капіталовкладень.

Як повідомлялося, нещодавно уповільнення темпів зростання китайської економіки спричинило обвал цін на золото, що став максимальним з 1983 року.