Кіпр пропонує іноземним вкладникам громадянство

Понеділок, 15 квітня 2013, 09:32

Влада Кіпру запропонувала надати громадянство іноземним вкладникам місцевих банків, які втратять більше 3 млн євро в результаті списання коштів з депозитів.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на Agence France-Presse.

Як заявив президент Кіпру Нікос Анастасіадіс на зустрічі з російськими бізнесменами, яка пройшла 14 квітня в Лімасолі, громадянство буде надано іноземним вкладникам кіпрських банків, які втратять більше 3 млн євро з рахунків, відкритих в місцевих банках до 15 березня 2013 року.

За словами Анастасіадіса, влада Кіпру сподівається, що такі заходи "допоможуть в деякій мірі компенсувати втрати, які понесе російський бізнес".

Президент додав, що остаточне рішення з цього питання, яке торкнеться в основному російських вкладників, буде прийнято на дводенній нараді уряду, яка розпочнеться 15 квітня.

За оцінками агентства Moody's, на рахунках кіпрських банків зберігається близько 30 млрд доларів, що належать банкам і організаціям з Росії.

Причому, за даними The Financial Times, саме росіянам належить переважна більшість депозитів розміром понад 100 тисяч євро в двох найбільших банках Кіпру: Bank of Cyprus і Laiki Bank.

Нагадаємо, влада Кіпру на початку квітня оголосили про реструктуризацію банківської системи. Згідно з планом реструктуризації, Bank of Cyprus буде об'єднаний з Laiki Bank, після чого з рахунків в Bank of Cyprus, перевищують 100 тисяч євро, буде списано 37,5%. Ці гроші будуть конвертовані в акції Bank of Cyprus. Ще 22,5% будуть зарезервовані на той випадок, якщо банку знадобляться додаткові кошти.

Крім того, 40% будуть заморожені (хоча на них і будуть нараховуватися відсотки), так що вкладники зможуть скористатися тільки 10 відсотками коштів зі своїх рахунків. При цьому депозити до 100 тисяч євро, які за законами Євросоюзу застраховані, не постраждають.