Японія планує ввести перші у світі ф'ючерси на зріджений газ

Понеділок, 1 квітня 2013, 19:55

Японія планує першою в світі почати торгівлю ф'ючерсними контрактами на зріджений газ.

Про це пишуть "Ведомости".

Як зазначається, аналітики очікують у найближчі роки бурхливого зростання ринку ЗПГ, який зріджують шляхом охолодження для полегшення транспортування: США, де сталася сланцева революція, нарощують експорт, а попит на паливо у світі зростає.

Ціни на газ у різних регіонах світу значно відрізняються. Японія, найбільший у світі імпортер ЗПГ, платить, в середньому, 18 доларів за 1 мільйон британських теплових одиниць.

Ціна на еквівалентну кількість палива в газоподібному стані в США становить зараз 4 долари. У 2005 році газ в США коштував 15 доларів за 1 мільйон BTU, але з того часу ціна значно знизилася через надлишкової пропозиції, рік тому ціна впала до 2 доларів, пише видання.

У Японії обсяги видобутку газу невеликі, транспортування ЗПГ також затратне, тому його ціна в цьому регіоні значно вища, пише видання.

"Японія зацікавлена в інструментах, що дозволяють зробити ціну на газ глобальної і врівноважити внутрішні ціни в Японії з цінами в регіонах, де попит слабкіше", - вважає Ерік Бікел, експерт з сировинних ринків Schneider Electric.

Крім того, видання зазначає, що можливість укладання ф'ючерсних контрактів на ЗПГ дозволить продавцям і покупцям цього виду палива визначати його вартість незалежно від нафтового ринку і захиститися від цінових коливань.

Введення ф'ючерсів підтримують чиновники японського уряду, трейдери і торгові фірми, електроенергетичні та газові комунальні компанії. Вони планують вжити необхідних заходів, щоб торги ф'ючерсами на ЗПГ, номінованими в доларах США, почалися на Токійській фондовій біржі вже до березня 2015 року.

Специфікацію нових ф'ючерсних контрактів ще належить розробити, говорить Такасі Ісідзакі, який курує правила торгівлі ф'ючерсами в міністерстві економіки, торгівлі і промисловості Японії.

Багато аналітиків в майбутньому чекають падіння цін на ЗПГ у зв'язку із збільшенням експорту із США. У міністерстві енергетики США на розгляді знаходиться більше десятка заявок на будівництво ЗПГ-терміналів, рішення по ним може бути прийнято в найближчому майбутньому.

Однак деякі представники американської промисловості, конкурентоспроможність якої в останні роки зросла завдяки низькій ціні на газ, недавно виступили проти збільшення експорту газу з США. Якщо пропозиція буде більш рівномірно розподілятися по світу, внутрішні ціни у США можуть вирости, побоюються вони.