Обмеження розрахункiв надасть додатковий ресурс для економіки - НБУ

Понеділок, 4 березня 2013, 20:09

Нацбанк має намiр адмiнiстративно обмежити максимально допустимий розмiр розрахункiв готiвкою, щоб спрямувати в банкiвську систему додатковi ресурси для кредитування економiки.

Про це заявила заступник голови Нацбанку Вiра Ричакiвська на брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Щодо розрахункiв у сумi понад 150 тис гривень - це має здiйснюватися виключно в безготiвковому порядку... Ми розумiємо, що це дуже великий потенцiйний економiчний ресурс, який на сьогоднi дуже потрiбен економiцi, державi", - сказала Ричакiвська.

Пропонованi змiни спрямованi на регулювання розрахункiв фiзичних осiб iз юридичними особами та мiж фiзособами. Пропонованi обмеження поширюватимуться на договори купiвлi/продажу мiж фiзособами, якi потребують нотарiального засвiдчення, але не стосуватимуться спадщини.

Ричакiвська висловила думку, що реалiзацiя такої iнiцiативи НБУ скоротить витрати на обслуговування готiвкових грошей, сприятиме детiнiзацiї економiки та стимулюватиме зростання ВВП.

За її даними, 92% вiд суми готiвки в обiгу в країнi перебувають поза банками (201,7 млрд гривень).

"У нас дуже великi обсяги готiвки в обiгу", - сказала заступник голови НБУ.

Водночас чиновники центробанку, якi брали участь у брифiнгу, не змогли назвати поточного значення усередненого розмiру комiсiйної плати за видачу банками готiвки в розмiрi 150 тис гривень, усередненого термiну здiйснення такого платежу мiж фiзособами й не оцiнювали впливу цiєї новацiї на цiни загалом.

"Клiєнтовi не доведеться знiмати з рахункiв готiвку, тому що ми саме iнiцiюємо впровадження обмеження, щоб клiєнти, якi мають готiвку в себе вдома, готiвку вносили на рахунок i втягувалися в обiг", - пояснила Ричакiвська.

Ричакiвська також повiдомила, що введення обмеження на рiвнi 150 тис гривень поки що не вплине на основну масу розрахункiв населення, але в майбутньому цей показник може бути переглянутий з урахуванням динамiки розвитку економiки та платiжної iнфраструктури.

Контроль за дотриманням установлених обмежень здiйснюватиме Державна податкова служба.