Кіпру вже пропонують вийти з єврозони

Середа, 27 березня 2013, 17:12

Нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман вважає, що найбільш сприятливим розвитком подій для Кіпру є вихід з єврозони.

За його словами, Кіпр повинен покинути єврозону, прямо зараз, передають "Ведомости".

"Причина проста: залишитися в євро означає неймовірно жорстоку депресію, яка продовжиться протягом багатьох років, в той час як Кіпр буде намагатися побудувати новий банківський сектор. Покинувши єврозону і давши курсу нової валюти різко впасти, (Кіпр) дуже сильно прискорить цю перебудову", - написав Кругман у своєму блозі на сайті газети The New York Times.

За словами Кругмана, у Кіпру тільки дві великі галузі, розраховані на експорт: банківський сектор і туризм, причому перша галузь практично перестала існувати.

Крім того, трійка міжнародних кредиторів вимагає нових масштабних заходів економії, незважаючи на те що бюджетні показники острівної держави не настільки погані, вказує Кругман.

"Я не здивуюся, якщо побачу 20%-ий спад реального ВВП", - додав він.

Падіння курсу нової валюти спровокує туристичний бум і дозволить шукати нові експортні галузі, такі як сільське господарство, вважає Кругман.

"Я думаю, що лідери країни злякаються стрибка в невідомість, який обіцяє вихід з єврозони, незважаючи на очевидний жах перебування в єврозоні. Але, як я вже сказав, я вважаю, що вихід з єврозони зараз є правильним рішенням", - зазначив він.