Український оператор планує придбати частину найбільшого порту Росії

Середа, 27 березня 2013, 13:57

Український портовий оператор "Трансінвестсервіс" включився у боротьбу за 20% акцій Новоросійського морського торгового порту, які планує продати Росія в рамках програми приватизації.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на Reuters

Суму потенційної угоди агентство оцінює в 400 млн доларів.

Як зазначається, в середині січня газета "Ведомости", також з посиланням на джерела, писала, що претендентом на порт може стати компанія "Нафтогазіндустрія", що належить колишньому главі Держбуду Володимиру Когану.

Раніше вважалося, що основними претендентами на актив можуть стати власники контрольного пакету акцій Новоросійського морського торгового порту - група "Сума" Зіявудіна Магомедова і державна "Транснефть". Тим не менш, проти посилення їх впливу в активі виступав перший віце-прем'єр Ігор Шувалов. Через критику з боку чиновника на початку 2012 року з'явився варіант з продажем акцій іншій держкомпанії - "Роснефти". Судячи з того, що надалі про це нічого не повідомлялося, цей варіант розвитку не отримав.

Протягом 2012 року чиновники також повідомляли, що можуть продати пакет акцій порту на біржі, причому навіть називалася майданчик - нібито нею повинна була стати Нью-Йоркська фондова біржа.

Новоросійський морський торговельний порт - найбільший портовий оператор в країні, на нього припадає близько 30% від усього морського вантажообігу країни.

"Трансінвестсервіс" управляє найбільшим на Україні суховантажним портаом. Термінали компанії знаходяться поряд з Одесою.