Думка експерта: Кредит МВФ відсуне питання створення газового консорціуму

Середа, 27 березня 2013, 13:05

Активізація переговорів з місією МВФ прямо пов'язана з переговорами із " Газпромом" з приводу створення консорціуму.

Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Активізація переговорів з місією МВФ прямо пов'язана із переговорами з  "Газпромом" з приводу створення консорціуму. Якщо Україна одержить програму stand-by, то президенту Януковичу можна буде відкласти питання консорціуму", - заявив експерт

За словами Корольчука, тоді можна буде окремо домовлятися про вирішення питання добудови ядерних блоків на Хмельницькій АЕС. А не в пакеті з газовим консорціумом як це сьогодні пропонує зробити Росія.

"Тому всі зусилля Росії спрямовані на те, щоб переконати Україну оформити "легкий" варіант консорціуму створивши спільне підприємство, яке займатиметься будівництвом нових об'єктів ГТС", - відзначає експерт.

"Поки що Україні пропонують "внести" в таке СП свої підземні сховища. В такому варіанті можна обійти закон "Про трубопровідний транспорт", який забороняє приватизацію, оренду, концесію магістральних газопроводів і підземних сховищ. Адже "на папері" СП буде займатися новими проектами. Але створення такого "легкого" консорціуму загрожує тим, що реально "Газпром" буде експлуатувати конкретні об'єкти і проводити оперативне управління частиною ГТС України. Враховуючи ці фактори, для України сьогодні отримання кредиту МВФ тотожне збереженню ГТС в державній власності. Поки що...", - підсумував Корольчук.