В Україні набирає обертів ще один бізнес з донецьким корінням

Понеділок, 18 березня 2013, 14:57

У лютому 2013 року НБУ видав ліцензію банку "Юнісон", який у парі зі страховою компанією "Юнісон-гарант" утворив нову фінансову групу.

Мажоритарний власник банку - MCHL Finance Ltd (82,5%), ще 17,5% у IDP Capital Ltd, пише Forbes.

Обидві компанії зареєстровані на Кіпрі 27 квітня 2012 року за однією адресою, обидві мають у засновниках депозитні фонди, що знаходяться в юрисдикції князівства Ліхтенштейн.

Страхова компанія була заснована в 2004 році в Донецьку як "Грант-капітал".

Свою нинішню назву СК "Юнісон-гарант" отримала у 2011-му, а доступ на ринок обов'язкового автострахування вона отримала тільки 14 лютого 2013 року, вступивши в Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Створення страхової компанії пов'язують з ім'ям донецького бізнесмена Михайла Епеля.

Партнер синів покійного депутата Євгена Щербаня, який нещодавно залишив посаду голови правління донецького банку "Капітал", входить у спостережну раду "Юнісон-гаранта".

У середині 2011 року в ході збільшення статутного капіталу з 14 млн до 100 млн гривень 70% акцій компанії сконцентрувала донецька "Юнісон-груп".

На зборах акціонерів від імені нового інвестора виступав старший брат нинішнього міністра доходів і зборів Антон Клименко - він же був і першим директором "Юнісон-груп".

В кінці 2011 року Клименко залишив посаду директора, а в 2012-му власником 70% акцій СК "Юнісон-гарант" стала замість "Юнісон-груп" кіпрська Pointstonel Ltd (з травня 2012 - IDP Guaranty Ltd).

Незважаючи на зміну власника, зберігачем 70%-ного пакету акцій страхової компанії залишився банк "Капітал". Новий акціонер ввів в наглядову раду "Юнісон-гаранта" Володимира Рахліна, в минулому - одного з топ-менеджерів Жидачівського целюлозно-паперового комбінату.

"Друкарська фірма братів (Клименко) "Анталекс" щільно співпрацювала з комбінатом", - зазначив екс-депутат від НУНС Юрій Гримчак.

На початку нульових Антон Клименко і його молодший брат Олександр були співвласниками "Анталекс", а у листопаді 2011 року компанію ліквідували.

Тим часом страховий бізнес під брендом "Юнісон" набирає обертів.

За даними "Юнісон-гаранта", серед його клієнтів – "Інтерпайп", Харківська ТЕЦ-5, НАК "Надра України", концерн АВЕК, Маріупольський завод важкого машинобудування, Дніпропетровський трубний завод, Ясиновський коксохімічний завод.