Думка експерта: Україна зробить помилку, якщо відмовиться від LNG-терміналу

Вівторок, 12 березня 2013, 12:52

Відмова України від будівництва LNG-терміналу буде свідчити про те, що ми нездатні вести власну енергетичну політику.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Іван Надєїн.

"Офіційна версія, ніби від тендеру відмовилися навмисно, не витримує жодної критики. Дійсно, в листопаді 2012 року було підписано угоду з американською компанією Excelerete Energy LP про оренду мобільної плавучої платформи для прийому зрідженого газу. Але передбачалося, що орендувати плавучий LNG-термінал Україна буде на період будівництва наземної частини регазифікаційного терміналу в Одеській області. Тобто, одне іншому не суперечить. Сьогодні ж виходить так, що угода з американцями дає можливість відмовитися від будівництва терміналу, а це не так", - підкреслив Надєїн.

За його словами, LNG-термінал - це тест української влади на здатність довести до логічного завершення бодай один амбітний проект, спрямований на розширення можливостей імпорту газу та зміцнення енергетичної незалежності країни.

"Сьогодні все виглядає так, що ми не знаємо, чого хочемо, а навіть якщо знаємо, готові відмовитися відразу ж, як тільки нам покажуть приманку. В даному випадку приманкою є знижка на газ. Не виключено, що одна з умов, яку нам пред'являють в ході українсько-російських переговорів - анулювання проекту з будівництва LNG-терміналу. Росії невигідно, щоб цей проект був реалізований, оскільки він здатний похитнути монополію "Газпрому" на українському ринку", - відзначив експерт.

Але перед тим, як відмовлятися, потрібно взяти до уваги, що сьогодні відбувається на європейському енергетичному ринку.

Вже в 2014 році власний LNG-термінал потужністю від 5 млрд до 7,5 млрд кубометрів газу планує відкрити Польща. Повним ходом йде підготовка до будівництва балтійського LNG-терміналу, який буде забезпечувати газом Латвію, Литву, Естонію і Фінляндію. Подібні об'єкти вже працюють в Іспанії, Франції, Великобританії, Італії.

В цілому, загальна продуктивність європейських терміналів для скрапленого природного газу становить понад 130 млрд кубометрів на рік, а через п'ять років вона повинна збільшитися до 260 млрд. кубометрів на рік.

"Все це говорить про те, що в країнах ЄС постачання зрідженого газу розглядають як вагому альтернативу "Газпрому". Чого поки не можна сказати про Україну, де, схоже, розраховують використовувати це LNG-термінал карту в рукаві і обміняти на кілька десятків доларів знижки", - підсумував Надєїн.