Нацкомфінпослуг проти введення заборони валютних депозитів фізосіб

Понеділок, 11 березня 2013, 10:39

Нацкомфінпослуг не підтримує внесення змін до закону "Про банки і банківську діяльність", які передбачають скасування норми, що дозволяє банкам залучати вклади від фізичних осіб в інвалюті.

Про це повідомляється в прес-релізі комісії, передає "Інтерфакс-Україна".

Крім того, Нацкомфінпослуг виступає проти змін до Податкового кодексу щодо впровадження з 1 січня 2014 року 25% податку на доходи фізичних осіб, отримані у вигляді процентів на поточні або депозитні вклади в банках або небанківських установах.

"Якщо заборонити валютні депозити, тільки частина громадян переведе кошти на гривневі вклади. Решта заберуть кошти з банків і далі будуть тримати в доларах, але вже поза банківською системою. Відповідно, ці кошти перестануть працювати на економіку країни. Можливості кредитування для підприємств знизяться. Слід пам'ятати, що на сьогодні валютні кредити заборонено видавати фізичним особам, а значить, кошти в іноземній валюті, які українці тримають у банках, йдуть на кредитування бізнесу", - наголошується в прес-релізі.

На думку регулятора, обидва законопроекти можуть призвести до недовіри громадян до державної політики і банківської системи.

Позбавлення банків права на залучення вкладів в іноземній валюті суперечить державній політиці щодо створення умов для залучення валюти поза банківських заощаджень у депозити банків та про валютних запозичень уряду.

Подібні кроки по делібералізаціі економіки не відповідають політиці євроінтеграції та принципам співпраці з МВФ, наголошується в прес-релізі.