Міноритаріям дозволять судитися з топ-менеджментом компаній

Четвер, 28 лютого 2013, 09:09

Топ-менеджмент більш, ніж 7 тис акціонерних товариств буде нести повну фінансову відповідальність за свої дії, які спричинили збитки для міноритаріїв.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку запропонувала дозволити міноритарним акціонерам подавати у відношенні таких осіб судові позови, пише "Комерсант-Україна".

Власники невеликих пакетів акцій зможуть подавати судові позови до посадових осіб акціонерних товариств (АТ).

26 лютого 2013 року Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) схвалила законопроект, що передбачає право власника або групи власників мінімум 5% капіталу АТ вимагати відшкодування збитків, понесених ними від дій або бездіяльності менеджменту.

Відповідно до закону "Про акціонерні товариства" посадовими особами є голова та члени наглядової ради, виконавчого органу та ревізійної комісії.

До них можна буде подавати позови у випадках недотримання законодавства при укладенні великої угоди (на суму більш 25% капіталу) чи угоди, у якій менеджер виступив зацікавленою особою.

Підставою стане також нанесення АТ збитку своїми діями в розмірі 5% вартості активів або не менше 100 мінімальних зарплат (114,7 тис гривень).

Пропонується також передбачити в Кодексі законів про працю відповідальність посадових осіб господарських товариств за неотриманий прибуток.

Розмір максимального відшкодування не може перевищувати суму збитків або неодержаного прибутку.