Shell викупив у іспанської Repsol активи на суму 4,4 мільярда

Середа, 27 лютого 2013, 17:46

Найбільший європейський нафтогазовий концерн Royal Dutch Shell продовжив розширення, викупивши газові родовища у іспанської Repsol.

Про це пишуть "Вести".

Як повідомляється, вартість покупки склала 4,4 млрд доларів, проте, враховуючи обсяг заборгованості придбаних підрозділів, для Shell дані активи обійдуться в більш ніж 6,7 млрд доларів.

Таким чином, Shell отримає доступ до експортних потужностей в Перу і Тринідаді і Тобаго, що дозволить компанії уникнути пониження рейтингу.

Раніше Royal Dutch Shell оголосила про плани з інвестицій на суму понад 20 млрд доларів у газові проекти в період з 2012 по 2015 роки.

Shell займає лідируючі позиції у світі з виробництва зрідженого природного газу.

У керівництві компанії відзначають стабільно зростаючий потік прибутку від газових проектів за останні роки і розглядають нові проекти з розробки газових родовищ.

За оцінками експертів, Royal Dutch Shell збирається вести більш активну політику з придбання нових активів в даному сегменті. У самій компанії вказують на помітне збільшення попиту на газ з Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Як відомо, 24 січня в Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Для цього "Надра України" і "СПК-геосервіс" утворили компанії - ТОВ "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська". Саме з цими фірмами ділитимуть гроші та газ транснаціональні корпорації.

Раніше в інтерв’ю "Економічній правді" Грехем Тайлі заявляв, що немає жодних гарантій, що будь-який з цих проектів буде успішним.