Рецесія в ЄС може продовжитися

Субота, 23 лютого 2013, 17:33

У 2013 році криза в Європі може досягти піку, коли сукупний державний борг в єврозоні перевищить 95,1%.

"Ми розчаровані основними показниками кінця 2012 року. В той же час є і деякі обнадійливі дані, а також ознаки зростання впевненості інвесторів у майбутньому", - заявив єврокомісар з економіки Оллі Рен, передає EuroNews.

Остання статистика свідчить про продовження рецесії, втрати робочих місць і посилення нерівності у розвитку між різними країнами ЄС.

Так, в листопаді 2012 року прогнозували зростання ВВП єврозони на 0,1%, а на ділі він впав на три десятих. На 4,5% скоротилася економіка Греції, на 4,5% - Кіпру. Зростання припинилося навіть у найсильніших країнах.

І хоча деякі цифри вказують на поступову стабілізацію, вона не розповсюджується на соціальну сферу. Безробіття, очевидно, досягне 2013 року нового рекорду в 12,2%.

Глава брюссельського центру європейської політики Ханс Мартенс вважає, що свіжа статистика виявила стратегічні помилки керівництва ЄС.

"Це - катастрофа не тільки для європейських інститутів, але і для країн-членів. Вони зробили недостатньо для стимулювання зростання та зайнятості в Європі", - сказав він.