Думка експерта: Якість активів та рівень кредитного ризику далекі від комфортних

Четвер, 21 лютого 2013, 16:38

Українські банки показали сукупну чистий прибуток у січні у розмірі 580 млн гривень у порівнянні з заробленими в грудні 541 млн гривень.

Про це заявила старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

За її словами, чистий прибуток банків підвищився на 7% в січні (рентабельність власного капіталу - 4%), однак зростання підсумкового показника приховує збільшення майже в чотири рази відрахування в резерви на покриття кредитних втрат, які були компенсовані скороченням адміністративних витрат на 35%.

"Зростання резервів під проблемну заборгованість викликає стурбованість і вказує, що ситуація з якістю активів ще залишається волатильною", - сказала Туюкова.

За словами експерта, частково воно може бути пояснене переходом фінустанов на нещодавно введені нові правила нарахування резервів під проблемну заборгованість за наданими кредитами. Що позитивно, в січні чистий процентний дохід у секторі виріс на 15%, в результаті чого чиста процентна маржа збільшилася до 5,2% з 4,5% у грудні; а коефіцієнт витрати/доходи покращився до 50% (з 81 % у грудні).

"В цілому ми вважаємо результати за січень змішаними: банкам, як і раніше грає на руку високій рівень ліквідності в банківській системі (у середньому 31 млрд гривень з початку року, включаючи інвестиції в депозитні сертіфікати НБУ - подібний рівень в останній раз спостерігався в першій половині 2011 року), проте якість активів і рівень кредитного ризику поки далекі від комфортних", - підсумувала експерт.