Нацкомфінпослуг візьметься за страховиків

Середа, 20 лютого 2013, 09:09

Нацкомфінпослуг хоче у березні піти на крайні заходи - запитувати у страховиків інформацію про фінансові показники не тільки на звітну дату, але і на проміжну.

Про це заявив глава Нацкомфінпослуг Андрій Стасевський виданню "Комерсант-Україна".

"У 2012 році такі повноваження отримало Моторне (транспортне) страхове бюро, але вони моніторять тільки сегмент ОСАЦВ ("автоцивілки"). Ми ж будемо перевіряти загальні показники страховиків. Особливу увагу будемо приділяти компаніям, на які надійшло багато скарг", - сказав він.

За його словами, кількість скарг на страхові компанії залишається великою, але прогрес є.

"Тепер, як тільки компанія дізнається, що скарга потрапила до нас, вона дуже оперативно усуває всі порушення, не чекаючи санкцій комісії", - підкреслив він.

Стасевський зазначив, що комісія не планує посилювати контроль над страховиками, щоб запобігти появі скарг, оскільки робити це для всіх компаній немає сенсу.

Багато страховиків виплачують відшкодування протягом двох-трьох годин. Але є компанії, які усвідомлено обрали тактику судових тяжб з клієнтами, і всі питання, навіть самі незначні, воліють вирішувати в суді, додав він.

Вони сподіваються, що хтось з клієнтів не зважиться йти до суду, хтось програє справу

"Ось саме з такими страховиками ведеться робота. До кінця лютого ми плануємо виключити з реєстру до 50 компаній. Серед них - і ті, які не платять, і ті, хто не виконує нормативи. Їм слід пам'ятати, що регулятор може анулювати ліцензію у разі систематичних порушень, а саме - повторного застосування заходів впливу протягом року", - сказав Стасевський.