У штаті Міссісіпі скасували рабство

Вівторок, 19 лютого 2013, 21:15

У штаті Міссісіпі ратифікували 13 поправку до Конституції США, яка скасовує рабство.

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на FoxNews.

Поправка, яка заборонила рабство, була ратифікована Конгресом США в 1865 році, після того, як її ухвалили необхідні три чверті штатів (27 з існуючих тоді 36 штатів).

Однак деякі південні штати спочатку відмовилися прийняти поправку і зробили це тільки через якийсь час. Так, у Міссісіпі голосування щодо ратифікації поправки пройшло тільки в 1995 році, однак і тоді процедура скасування рабства не була доведена до кінця.

Помилку знайшов професор Ранджан Батра (Ranjan Batra) з Медичного центру Університету Міссісіпі. Подивившись фільм "Лінкольн" Стівена Спілберга, який вийшов в американський прокат восени 2012 року, Батра вирішив перевірити, коли кожен з штатів прийняв 13-ту поправку до конституції.

Професор виявив, що в штаті Міссісіпі досі формально зберігається рабство: влада штату, хоча і ратифікувала поправку, не відправила копію підтверджуючого документу в Федеральний реєстр США. Тому формально на території штату ця поправка прийнята не була.

Батра з колегами написали лист владі Міссісіпі, які після цього направили необхідні документи в Національний Архів США. 7 лютого співробітники Федерального реєстру підтвердили, що штат Міссісіпі ратифікував 13-у поправку до Конституції США.