Росія хоче юридично врегулювати недобір газу Україною

П'ятниця, 1 лютого 2013, 16:28

Пред'явлений "Газпромом" рахунок на 7 млрд доларів "Нафтогазу" потрiбно розглядати як сигнал для необхiдностi юридичного врегулювання питання недобору газу Україною в чиннiй газовiй угодi.

Про це на брифiнгу заявив посол Росiї в Україні Михайло Зурабов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наразi говоримо про те, що це сигнал до пошуку компромiсу. Суто з формального боку росiйська сторона зобов'язана була подати сигнал про свою готовнiсть врегулювати це питання, оскiльки ця норма є в контрактi", - сказав Зурабов.

Він також зазначив, що експерти української компанiї "Нафтогаз України" та Мiнiстерства енергетики та вугiльної промисловостi наступного тижня вiдбудуть до Москви для проведення переговорiв щодо газового питання.

"Найближчими днями, на початку наступного тижня, експерти "Нафтогазу" та вiдповiдного мiнiстерства побувають у Москвi, де переговори буде продовжено", - сказав вiн.

Посол додав, що пiсля цього вiзиту можна очiкувати проведення наступного раунду переговорiв на урядовому рiвнi мiж Україною i Росiєю щодо газових питань.

Як відомо, російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму порядку 7 мільярдів доларів за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченої контрактами вимоги take or pay.

У той же час в українському держхолдингу підкреслюють, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ по раніше виставлених рахунках.

При цьому "Нафтогаз України" неодноразово повідомляв російську компанію про намір знизити закупівлі природного газу в 2012 році.

Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 мільярдів 863,9 мільйона куб. м) у порівнянні з 2011 роком - до 32 мільярдів 939,3 мільйонів куб. м (мінімальні зобов'язання - take or pay - становлять 41,6 мільярда куб. м).

Практично весь цей обсяг газу імпортований з Росії НАК "Нафтогаз України" і підконтрольною олігарху Дмитру Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр).

"Нафтогаз України" імпортував торік 24,9 мільярда куб. м російського газу за контрактом з "Газпромом" і близько 55 мільйонів куб. м за реверсною схемою згідно із контрактом з RWE (Німеччина).