Долар в Україні повинен коштувати 4,35 гривні - The Economist

П'ятниця, 1 лютого 2013, 16:12

Гривня - недооцінена до американського долара, а її справедлива ціна становить 4,35 грн проти нинішніх понад 8 гривень.

Про це свідчить дослідження британського економічного журналу The Economist, що оцінює адекватність вартості валют на базі порівняльної купівельної спроможності у різних країнах і вартості бутерброда "БігМак" в мережі "Макдональдс", передає УНІАН.

Згідно з прийнятим у дослідженні курсом гривні до долара, "Біг Мак" в Україні коштує 2,33 долара (19 гривень) порівняно з його максимальною вартістю понад 9 доларів у Венесуелі і близько 1,7 долара в Індії, де він коштує найдешевше.

У США цей бутерброд на початку 2013 року коштував 4,4 долара, у Китаї - 2,6 долара, у Росії - 2,4 долара.

У сусідній з Україною Польщі "БігМак" коштує 2,9 долара, тоді як в країнах зони єдиної європейської валюти - 4,9 долара, у Великобританії - 4,25 долара.

Індекс "БігМака" свідчить, що валюти близько половини з понад 60 досліджуваних країн недооцінені до долара, а завищений курс - в 11 державах, лідером серед яких є Венесуела.

Її національний болівар, відповідно до індексу, переоцінений майже на 110%.

Найбільш недооціненою валютою є індійська рупія, яка повинна коштувати на 60% більше.

Українська гривня недооцінена приблизно на 47% на тлі заниженої на 45% вартості російського рубля і на 30% - польського злотого.

Як відомо, журнал Economist створив "Індекс БігМака" в 1986 році, щоб відслідковувати адекватність вартості національних валют на базі теорії паритету купівельної спроможності, згідно із якою в кінцевому підсумку всі товари в усьому світі повинні коштувати однаково.

Низка економістів вважають неадекватною таку оцінку курсів, оскільки ціна бутерброда не відображає чимало важливих факторів, які не враховуються під час визначення цього індексу.