Інфляція в єврозоні сповільнилася

П'ятниця, 1 лютого 2013, 12:47

Споживчі ціни в єврозоні в січні 2013 року зросли на 2% в річному численні після підвищення на 2,2% у грудні 2012 року.

Про це свідчать попередні дані Статистичного управління ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, січнева інфляція виявилася мінімальною з листопада 2010 року, вперше за цей період показник відповідає цільовому рівню Європейського центрального банку (ЄЦБ).

Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували збереження темпів зростання споживчих цін на позначці 2,2%.

Основним чинником несподіваного ослаблення інфляції в січні стало уповільнення зростання цін на енергоносії і продукти харчування. Ціни на енергоносії збільшилися минулого місяця на 3,9% після стрибка на 5,2% в грудні. Продовольство, алкоголь і тютюн подорожчали на 3,2%.

Ціновий тиск, що зменшується, дасть ЄЦБ додаткові можливості для стимулювання європейської економіки в умовах, коли, принаймні, п'ять країн регіону перебувають у стані рецесії. Валютний блок в цілому переживає вже другий спад за чотири роки.

Разом з тим більшість економістів, опитаних Bloomberg, очікують, що ЄЦБ збереже поточний курс грошово-кредитної політики на засіданні 7 лютого.

За оцінками ЦБ єврозони, ВВП валютного блоку скоротився на 0,5% в 2012 році і знизиться ще на 0,3% в 2013 році. Інфляція, згідно з цими прогнозами, складе 1,6% цього року і сповільниться до 1,4% в наступному.