Shell отримає пільги при розробці "Юзівської площі"

Вівторок, 29 січня 2013, 13:42

Shell і "Надра Юзівська" звільняються від сплати екологічного податку, збору за спецводокористування, плати за землю, митного збору.

Про це йдеться в проекті угоди, яку оприлюднив депутат Харківської облради від "Батьківщини" Іван Варченко, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, інвестори також не будуть сплачувати збори, що стягуються при продажу іноземної валюти, з послуг мобільного зв'язку, при покупці нерухомості і відчуженні автомобілів.

Таким чином, Shell і "Надра Юзівська" при розробці Юзівської площі будуть платити виключно податок на прибуток, ПДВ та вносити плату за надрокористування.

"Незалежно від змін українського законодавства, ставка податку на прибуток для інвесторів проекту становитиме 19%, а з 2014 року - 16%", - говориться в документі.

Плата за користування надрами складе 1,25% за газ і 2% за нафту.

При цьому, проектом угоди передбачено санкції до держави, у разі несвоєчасного повернення ПДВ - пеня в розмірі 120% облікової ставки НБУ за кожний день прострочення.

Згідно з оприлюдненим документом, Shell і "Надра Юзівська" будуть адмініструвати сплату своїми співробітниками податку на доходи фізосіб і внеску на обов'язкове соціальне страхування.

Крім пом'якшення податкового режиму, держава пішла ще на ряд поступок.

Так, на інвесторів проекту не поширюється дія будь-яких нормативних документів уряду України, органів місцевого самоврядування, якщо вони обмежують права інвестора. Перевірки діяльності Shell і "Надра Юзівська" повинні здійснюватися одним держорганом не частіше одного разу на три роки, їх тривалість не може перевищувати 10 днів.

На думку Варченко, закладені в документ норми, несуть низку ризиків для держави.

Як відомо, 24 січня в Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).