Європа схвалила податок на фінансові операції

Вівторок, 22 січня 2013, 20:47

На засіданні Єврогрупи міністри фінансів ЄС дозволили 11 державам з 27 оподатковувати фінансові операції

Про це передають "Ведомости" з посиланням на Reuters.

Як повідомляється, у числі цих країн ініціатори, Німеччина і Франція, і країни, що приєдналися до них: Італія, Іспанія, Австрія, Португалія, Бельгія, Естонія, Греція, Словаччина і Словенія.

Мова йде про "податок Тобіна", який в кінці 2011 року запропонував ввести в ЄС міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле.

На початку 1970-х американський економіст Джеймс Тобін обгрунтував корисність невеликого податку на операції з торгівлі валютою, щоб скоротити обсяг спекуляцій, пише видання.

Як зазначається, Єврокомісія пропонує ввести податок на фінансові операції в обсязі 0,1% для угод з акціями та облігаціями і 0,01% - для похідних інструментів. Він повинен приносити близько 57 млрд євро в рік в цілому по ЄС і 10 млрд євро в перерахованих 11 країнах, пише The Wall Street Journal.

Заявлена ​​мета податку - відвернути фінансові організації від безвідповідальних спекуляцій на зразок тих, що призвели до світової кризи 2008 року, переключити їх на роботу з реальним сектором з торгівлі між собою, забезпечивши ефективний розподіл ресурсів. Гроші будуть витрачатися на суспільні інтереси.

"Це надзвичайно важливий і позитивний прорив, велика віха в історії світової податкової системи", - сказав Альгірдас Шемета, комісар ЄС з податкової політики, після того як міністри схвалили схему.

Країни, що отримали дозвіл, можуть застосовувати цей податок з січня наступного року, якщо уряди швидко узгодять деталі, додав він.

"Якщо країни-учасники проявлять політичну волю, щоб обговорити це швидко, то, можливо, він зможе вступити в силу з 1 січня 2014 року", - сказав Шемета.

Критики кажуть, що такий податок не може правильно працювати, якщо його не ввести в світовому масштабі або хоча б у всій Європі.

Крім того, податок може привести до нового конфлікту в Європі, де 17 країн, що використовують євро, намагаються поглибити зв'язки, щоб підтримати валюту.

"Зростає ризик того, що Великобританія може навіть покинути ЄС", - говорять експерти.