В Україні почалося падіння ставок гривневих депозитів

П'ятниця, 18 січня 2013, 11:18

Високі депозитні ставки і стабільність валютного курсу гривні дозволили банкам накопичити на кореспондентських рахунках рекордну за кілька років суму - 30,8 млрд гивень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням Нацбанку, настільки значним обсяг вільних ресурсів в системі був ще два з половиною роки тому, пише видання.

Тоді, 15 липня 2010 року, був досягнутий абсолютний максимум залишків коштів на кореспондентських рахунках - 34,37 млрд гривень.

З офіційної статистики випливає, що таку велику суму банки не могли отримати від НБУ. З початку року регулятор видав п'ятьом кредитним установам рефінансування всього на 153,5 млн гривень.

"Приплив коштів був забезпечений гривневими депозитами", - йдеться у матеріалі.

У 2012 році населення поклало на рахунки банків у національній валюті 26 млрд гривень, з яких 6,4 млрд гривень надійшло в грудні.

З урахуванням приросту валютних депозитів і нарощування залишків на рахунках підприємств в банки в кінці минулого року надійшло в цілому 31 млрд гривень.

У той же час у зв'язку із закінченням року вони не поспішали з видачею нових позик, тому обсяг кредитного портфеля скоротився на 5,8 млрд гривень.

За рахунок надлишків, які виникли, ставки на міжбанківському ринку почали знижуватися і 15 січня досягли 4,4%.

Це вже призвело до зниження ставок за короткими депозитами. Індекс UIRD в січні впав на 1,11 процентний пункт (п.п.) - до 18,62% річних по тримісячним депозитам. Шестимісячні вклади подешевшали на 0,65%, а 9-12 місячні - всього на 0,2-0,3 п.п.

Експерти очікують ще одну хвилю зниження - на 2-3%, пише видання.

Здешевлення депозитних ставок в перспективі повинне буде спричинити зниження вартості кредитів.

"Якщо Нацбанк буде продовжувати політику умовно фіксованого курсу і паніки не буде, то протягом півроку ставки як на депозити, так і на кредити мають скоротитися на 4-6 процентних пункти", - очікує головний фінансовий аналітик агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

"Очікувати здешевлення кредитних продуктів варто не раніше, ніж через місяць. Це обумовлено тим, що банкам необхідний час, щоб розмити більш дешевими ресурсами свої дорогі баланси. Вважаю, рівень скорочення ставок по кредитах буде відповідним до зниженням їх по депозитах", - говорить заступник голови правління "Банку Національний кредит" Людмила Міщук.

Мова може йти про здешевлення позик на купівлю автомобіля, іпотека ж залишиться недоступною, відзначають експерти. Також навряд чи подешевшають високоприбуткові кредити (приміром, швидкі кредити готівкою).

Нагадаємо, 12 грудня глава НБУ Сергій Арбузов заявив, що Нацбанк допускає зниження ставок по депозитах у гривні до 15-17% в 2013 році.