Влада повинна заплатити 500 тисяч за порушення прав людини

Четвер, 17 січня 2013, 15:45

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 17 січня зобов'язав владу України виплатити близько 500 тис євро за п'ятьма пред'явленими до неї позовами.

Про це повідомили у Європейському суді з прав людини, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, позивачами в одній зі справ виступали 17 ув'язнених в'язниці міста Ізяслава, які звинувачували українську владу в катуваннях та різних порушеннях прав людини в період їх утримання під вартою.

За цим позовом ЄСПЛ зобов'язав українську сторону виплатити кожному з ув'язнених як компенсацію по 25 тис євро, а також 10 тис євро одному з них як компенсацію судових витрат.

Наступне рішення стосується громадянина Польщі Даріуша Габровського, який звинувачував українську сторону в невиконанні судового рішення про повернення його викраденого сина до Польщі.

Суд наказав виплатити 7,5 тис євро як компенсацію та 3,285 тис євро як судові витрати, зазначено у відповідному прес-релізі суду.

Інший позивач, громадянин України Юрій Слюсар, звернувся до суду із клопотанням про неефективне розслідування українською владою справи про зникнення та можливе вбивство свого брата-близнюка у квітні 2003 року.

Суд визнав правоту позивача і поставив владі України виплатити як компенсацію суму в 12 тис євро та ще 500 євро у рахунок судових витрат.

Суд також присудив 20 тис євро як компенсацію громадянці України Тетяні Мосендз, яка звернулася до суду з позовом щодо відсутності належного розслідування обставин смерті її сина під час проходження ним військової служби в українській армії.

Усі ці індивідуальні позови переважно спрямовані проти української судової системи, зазначають в ЄСПЛ.