Мінекономрозвитку хоче посилити контроль над товарними біржами

Субота, 12 січня 2013, 10:37

Мінекономрозвитку розробило нову редакцію закону про товарні біржі, що вводить державне регулювання біржового товарного ринку.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на повідомлення міністерства.

"Прийняття законопроекту дозволить вдосконалити організацію функціонування інфраструктури товарного біржового ринку, здійснювати державний контроль і нагляд за діяльністю його учасників", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Міністерство нагадує, що чинний закон був прийнятий ще в 1991 році і застарів.

На думку відомства, його положення створюють непрозорі умови ціноутворення і не визначають механізм взаємодії між продавцями, покупцями і самою товарною біржею.

Чиновники вважають, що сьогодні на товарному біржовому ринку відсутні система відповідальності і механізм захисту законних прав та інтересів інвесторів, система гарантування виконання зобов'язань за угодами, сучасні біржові технології та обіг довгострокових контрактів (товарних деривативів).

"Протиріччя у законодавстві спричинили значне збільшення кількості бірж: за даними Держстату, станом на 1 жовтня 2012 року на вітчизняному ринку зареєстровано 570 бірж", - додає міністерство.

За результатами моніторингу Мінекономрозвитку, із зазначеної кількості третина відсутні за місцезнаходженням, більше 8% знаходиться в стадії припинення, переважна більшість не веде свою основну діяльність як організатор біржової торгівлі для широкого кола потенційних клієнтів.

Крім того 347 товарних бірж порушили закон, не ставши на облік у Держслужбі фінансового моніторингу як суб'єкти первинного фінансового моніторингу.

Розроблений міністерством законопроект, який за своїми розмірами вчетверо більше існуючого, чітко регламентує коло осіб, які не є професійними учасниками, але можуть бути допущені до здійснення біржових операцій товарами на товарній біржі; а також визначає вимоги до діяльності інших учасників товарного біржового ринку.

Запропонований документ також зобов'язує проводити всі грошові розрахунки за біржовими угодами, укладеними на товарній біржі, виключно через Розрахунковий центр в установленому Нацбанком порядку.

Цей центр в даний час створюється Нацбанком, чия частка в ньому повинна перевищувати 75%, на базі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів в рамках виконання закону про депозитарну систему, прийнятого в 2012 році за активної участі голови ради НБУ і глави Мінекономрозвитку Ігоря Прасолова.