Українці викинуть на сміття продуктів на 930 мільйонів - експерти

Неділя, 30 грудня 2012, 13:39

До 10% продуктів харчування, закуплених українцями до новорічного та різдвяного столу, в остаточному підсумку не споживаються і викидаються на сміття.

Про це свідчать результати опитування агентства AgriSurvey асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, зі стандартного святкового столу на чотирьох дорослих та двох дітей у середньому викидається продуктів на 180 гривень.

Разом по населенню України святкові відходи становлять близько 930 млн гривень.

"Таким чином, під час свят міським населенням на смітник викидається кількість продукції еквівалентна 7,5 тис тонн ковбаси "Московської" або 13 тис тонн твердого сиру, або ж 60 тис тонн мандаринів", - переконаний директор агентства AgriSurvey УКАБ Тарас Гагалюк.

За словами Гагалюка, під час опитування 59% респондентів вказали, що у них під час свят псується до 5% закуплених продуктів, а ще 5% опитаних сказали, що викидають понад 25% куплених до столу продуктів.

На думку експертів УКАБ, такі показники свідчать про те, що українцям є до чого прагнути в плані культури споживання.

У той же час, за даними Організації продовольства і сільського господарства ООН (FAO), щорічно у світі псується близько 1,3 млрд тонн продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.