Кабмін відстрочив вимоги про підтвердження GMP при імпорті ліків

Субота, 29 грудня 2012, 19:58

Кабмін відстрочив до 15 лютого введення обов'язкової вимоги до імпортерів ліків про надання сертифікатів виробничого відповідності міжнародним стандартам GMP.

Відповідне рішення було прийнято на розширеній нараді під головуванням віце-прем'єра Костянтина Грищенка, повідомляє прес-служба чиновника.

Раніше пропонувалося ввести обов'язкове надання сертифікатів з 1 січня 2013 року.

Як сказано в повідомленні, прийняте рішення дасть імпортерам час на отримання необхідних сертифікатів, а Держслужбі з лікарських засобів - час на проведення перевірок медпрепаратів з метою недопущення на ринок фальсифікованої та неякісної продукції.

"Нам вдалося досягти принципової і компромісної домовленості між Урядом і учасниками фармацевтичного ринку про те, що з 15 лютого 2013 року в Україну будуть імпортуватися виключно ті лікарські засоби, виробництво яких відповідає найвищим міжнародним стандартам якості, зокрема, GMP", - цитує прес -служба Грищенко.

За його словами, введення сертифікаційних вимог з 1 січня могло б призвести до виникнення дефіциту життєво необхідних ліків.

Як сказано в повідомленні, Держслужба з лікарських засобів зобов'язалася в найкоротші терміни опрацювати всі заявки на видачу сертифіката відповідності GMP і провести інспектування виробничих дільниць за кордоном у строки, визначені виробниками ліків.