Переговори щодо ГТС України ведуться з РФ і без ЄС

Понеділок, 24 грудня 2012, 09:33

У переговорах про створення консорціуму на базі ГТС України більше не беруть участь представники ЄС.

Посол Росії в Україні Михайло Зурабов на конференції 21 грудня заявив, що зараз переговори ведуться тільки з його країною і, за даними видання "Комерсант-Україна", можуть завершитися вже в I кварталі 2013 року.

"Зараз мова не йде про тристоронній консорціум. Я припускаю, що в даному випадку мова може йти про співпрацю в рамках двостороннього формату", - повідомив посол.

Зурабов зазначив, що управління ГТС може здійснюватися необов'язково консорціумом, а, наприклад, спільним підприємством.

"Це має супроводжуватися двома умовами: зниженням ціни на газ для українських споживачів і завантаженням ГТС в обсягах, достатніх, щоб доходи від її експлуатації дозволяли підтримувати її в належному технічному стані", - зазначив Зурабов.

Дотепер переговори про створення консорціуму для управління і модернізації газотранспортної системи велися з Росією та ЄС.

Експерти називають можливе рішення необачним: рано чи пізно "Газпром" знову підвищить ціну на газ, а Україна ризикує втратити контроль над своєю ГТС.