Думка експерта: Ринку беззаставних кредитів прогнозують зростання

П'ятниця, 21 грудня 2012, 15:40

За підсумками 2012 ринок нецільових беззаставних кредитів готівкою виріс на 7,6%, у 2013 році зростання обсягів по даному виду кредитів очікується в межах 8-10%.

Про це заявив директор з продажу "КредитМаркет" Денис Раковський.

"Обсяги видачі нових нецільових беззаставних кредитів на покупку товарів оцінюються за підсумками 2012 року в 21,2 млрд гривень", - сказав Раковський.

За його словами, якщо розглядати середню величину такої позики у 8 тис гривень, то виданих коштів вистачило на те, щоб прокредитувати приблизно 2,5 млн позичальників. Це означає, що в 2012 році нецільові беззаставні кредити готівкою брав приблизно кожен шостий працюючий українець.

Експерт відзначив, що ринок таких кредитів виявився набагато менш чутливим до зростання вартості ресурсів, ніж іпотечний або автомобільний. Зростання ставок у другому за популярністю сегменті - нецільові кредити без застави, - був відносно скромним.

"Причина такої тенденції в тому, що самі високоризикові види кредитів відбивали в своїх ефективних ставках вартість кредитних ресурсів, але з огляду на те, що ризикова складова в кінцевій ціні таких позик все ж домінує, ефективні ставки могли опускатися навіть тоді, коли фінансові ресурси дорожчали", - поінформував Раковський.

"Перспективи 2013 року для ринку нецільових беззаставних кредитів готівкою можна оцінити як впевнене зростання - до 23-23,5 млрд гривень", - відзначає Раковський.

В цілому зростання обсягу знову виданих споживчих кредитів (крім іпотеки) складе, за оцінками КредитМаркет, 6,5-10% - до 90-93 млрд гривень.