Інвестори втрачають інтерес до України

П'ятниця, 21 грудня 2012, 15:25

Побоювання інвесторів щодо України посилилися.

Як пише видання The Wall Street Journal, протягом 2012 року, інвестори були готові дати Україні привілеї, визнаючи, що економічне поліпшення і угода з МВФ навряд чи відбудеться до парламентських виборів.

"Інвестори готові були робити ризиковані ставки в гонитві за прибутковістю, українські казначейські векселі дають більше 20%", - пише видання.

"Пару місяців тому, відразу після виборів, ми продали всі наші активи в Україні, як суверенні та корпоративні", - сказав менеджер Aberdeen Asset Management ADN.LN Віктор Сзабо.

За його словами, побоювання інвесторів посилилися на початку грудня, коли аналітики рейтингового агентства Moody's і Standard & Poor's знизили кредитний рейтинг України.

Також, хвилювання інвесторів викликало і скасування запланованої зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова з МВФ.

"Банк Goldman Sachs GS очікує, що девальвація буде приблизно на рівні 30% у другому кварталі 2013 року, в той час як банк BarclaysBARC.LN очікує, що одноразова девальвація у другому кварталі досягне 20%", - говориться в статті.

"Фінансування дефіциту поточного рахунку в 14 мільярдів доларів разом з 6 млрд доларів погашення кредиту МВФ і 2 млрд доларів інших суверенних погашень виглядає вкрай проблематично", - сказав аналітик Citigroup Inc.C Луїс Коста.

"Не всі інвестори будуть чекати угоди з МВФ", - говорить аналітик Exotix Ltd Андре Андріджановс.

На його думку, похмурі економічні прогнози і невизначеність щодо угоди з МВФ означає, що більшість інвесторів, ймовірно, продовжать триматися подалі від України.

Як повідомлялося, нещодавно виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко повідомила, що Україна продовжує втрачати інвестиційну привабливість.