МВФ звинуватили у тиску на Китай

Четвер, 20 грудня 2012, 20:51

Аудитори незалежного оціночного бюро, що входить в структуру МВФ, прийшли до висновку, що фонд несправедливо натиснув на Китай у своєму останньому звіті.

Про це повідомляється в документі служби, передає "Лента.ру".

Як повідомляється, йдеться про опублікований в лютому 2011 року звіт Assessing Reserves Adequacy, в якому критикується політика КНР по накопиченню валютних резервів.

Автори дослідження прийшли до висновку, що обсяг китайських резервів (3 трильйона доларів) у два рази завищений в порівнянні з рекомендованим рівнем. Представники фонду заявили, що зайвий обсяг резервів тягне за собою ризик для фінансової стабільності всього світу.

Як пише The Washington Post, дослідження було зроблено у відповідь на "прикрість" з боку деяких "впливових акціонерів" фонду, які незадоволені тим, що Китай не дає своїй валюті коливатися більш вільно і тим самим дає змогу вирости курсу до ринкового рівня.

Однак в повідомленні аудиторів вказується, що робота фонду була не надто переконливою. Штат МВФ, на їхню думку, проігнорував причини, з яких держави накопичують резерви.

Крім того, не розглядалися загрози фінансової стабільності, які виходили з США та інших розвинених країн. Зокрема, малася на увазі вкрай м'яка монетарна політика в США, в результаті чого світ виявився "завалений" доларами.

Аудитори рекомендували фонду займатися більш важливими питань, ніж обсяг резервів, наприклад, стежити за змінами в потоках ліквідності на глобальному рівні.

Керівництво МВФ і особисто глава фонду Крістін Лагард, в свою чергу, розкритикували висновки аудиторської служби.

У фонді заявили, що IEO виділив лише один елемент в численній групі досліджень, метою яких було знайти способи зміцнення глобальної фінансової системи.

Найбільшим акціонером МВФ зараз є США. Саме вони різко критикували Китай за фінансову політику, пов'язану із заниженням курсу юаня.

У свою чергу, країни, що розвиваються звинувачували американців у розв'язуванні "валютної війни", що виразилося в збільшенні доларової маси.