НБУ: банки доплачуватимуть за ризиковану депозитну політику

Неділя, 16 грудня 2012, 15:01

Нацбанк та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб обговорюють з банками введення диференційованих внесків до ФГВФО залежно від ризикованості їхньої депозитної політики.

Про це розповів директор Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко, пише ZN.UA

"Одним із показників, які ми спільно з Фондом порахували і винесли на обговорення, – перевищення середньої ставки у банку над середньоринковою. Якщо середня ставка у системі становить 14%, а банк зробив 18%, відповідно вводиться більш високий коефіцієнт, в результаті чого він більше перераховує до Фонду", - пояснив представник НБУ.

Директор-розпорядник ФГВФО Олена Шарова наголосила, що питання про диференційні внески перебувають на стадії обговорення. Водночас серед банків є розуміння важливості цього питання.

"Це питання дуже чутливе. Ми залучили до обговорення фахівців не тільки з великих банків — враховуємо точку зору і  банків  четвертої групи. Ми не можемо зробити певних преференцій для одних банків, залишивши без уваги інші", — додав у цьому контексті глава комітету з питань регуляторної політики і нагляду НАБУ, заступник глави правління ПУМБ Артур Загородніков.

Аналізуючи випадки суттєвого підвищення депозитних ставок на ринку, голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк констатував, що в кожному банку ситуація може бути різною. Проте в будь-якому разі завдяки значному обсягу залишків коштів клієнтів середня вартість пасивів банку може бути суттєво меншою від вартості вкладів.

Як доповнив старший радник "Альфа-банку" (Україна) Роман Шпек,фінустанови можуть підвищувати депозитні ставки під впливом ситуативних чинників. Водночас банкір наголосив на потребі зваженого підходу при розробці алгоритму та критеріїв визначення диференційованих внесків до ФГВФО.

"Є старі банки, що отримали відділення в спадщину ще від радянських банків і вносять критерій "наявність мережі". А банки ХХІ століття завдяки новим технологіям залучають обсяги депозитів, що можуть конкурувати з тими, які мають найбільшу мережу".